top of page

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η περιοχή είναι πραγματικά ευλογημένη. Ο δήμος Δίου-Ολύμπου έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της Πιερίας αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, έχει αγροτική και τουριστική οικονομία, διαθέτει φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους και είναι μια περιοχή πλούσια σε επιφανειακά και υπόγεια νερά.

ΔΙΟΝ

 

Το Δίον είναι ένας μεγάλος οικισμός του νομού Πιερίας και ανήκει στο Δήμο Δίου-Ολύμπου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 30μ., στα ερείπια του αρχαίου Δίου, 15χιλ. νότια της Κατερίνης.

 

Το αρχαίο Δίον ήταν μια πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση του, τοποθετείται στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη κωμόπολη. Τα ερείπια της πόλης βρίσκονται σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από τη θάλασσα.

 

O αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο του Δίου που σε αυτό εκτίθενται όλα τα ευρήματα του Δίου και της υπόλοιπης Πιερίας, έχουν καταστήσει την περιοχη ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό.

 

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το Ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, τον μικρό ναό της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, το αρχαιότατο Ιερό της Δήμητρας, ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φιλίππου του Ε΄, ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα, στάδιο, την έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, νεκροταφείο, καταστήματα, λίθινες στήλες (στο τέμενος του Δία), ωδείο, τείχη, μουσικά όργανα (όπως η ύδραυλις, ένα πνευστό μουσικό όργανο) και λουτρά.

 

Στο Δίον λειτουργεί κάθε χρόνο και Έκθεση Ψηφιδωτού στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου.

 

bottom of page