top of page

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η περιοχή είναι πραγματικά ευλογημένη. Ο δήμος Δίου-Ολύμπου έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της Πιερίας αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, έχει αγροτική και τουριστική οικονομία, διαθέτει φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους και είναι μια περιοχή πλούσια σε επιφανειακά και υπόγεια νερά.

ΟΛΥΜΠΟΣ

 

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας παγκοσμίως γνωστό για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

 

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του.

 

Κλασική αφετηρία αποτελεί η κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, όπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.

 

bottom of page